SAOL Plus

Från och med den 17 december 2012 är SAOL Plus tillgänglig som gratis nedladdningsbar version »
 
Svenska Akademiens ordlista (SAOL) är den inofficiella normen för stavning, böjning och uttal av svenska ord och har därmed en speciell ställning bland svenska ordböcker och ordlistor. Den digitala versionen av trettonde upplagan (SAOL Plus) innehåller allt som står i den tryckta ordlistan och mycket, mycket mer.
 
  • I SAOL Plus finns många möjligheter till intressanta sökningar: fritextsökning, korsordshjälp m.m. Du kan också hitta rätt i ordlistan även om du stavar fel (skriv ”schonalist” och du kommer till ”journalist”, skriv "kyvär" och du får "kuvert" som förslag). Du kan också ta fram alla ord som slutar på t.ex. ”miljö” (”arbetsmiljö”, ”närmiljö” m.fl.) eller alla ord som beskrivs som t.ex. vardagliga eller medicinska.
  • I SAOL Plus är uppslagsordens samtliga böjningsformer angivna och sökbara, till skillnad från pappersversionen där endast ett urval av dessa former presenteras. 
  • I SAOL Plus har de drygt 10 000 ord som är nya jämfört med tolfte upplagan fått en särskild markering. Dessutom presenteras en lista över de drygt 5 000 ord som finns med i tolfte upplagan men inte i den trettonde.
  • Systemkrav: SAOL Plus är utvecklad för Windows NT/2000/XP/Vista. Programmet fungerar även i Windows 98/ME bortsett från att en del fonetiska tecken här presenteras felaktigt. Produkten är tyvärr inte körbar på Mac men går bra att köra på en Windows-emulering på andra plattformar, t.ex. genom VMware.

 

Läs mer: