SAOL Plus nedladdningsbar version

SAOL Plus tillgänglig som nedladdningsbar installationsfil. 

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) är sedan länge norm för stavning, uttal och böjning av svenska ord. Den första upplagan av SAOL gavs ut 1874. Den senaste upplagan, SAOL 14, utkom 2015. Dess föregångare, SAOL 13, från 2006 finns tillgänglig som nedladdningsbar installationsfil till datorer med Windows som operativsystem. Den innehåller bl.a. en stavningshjälp som har utvecklats av Oribi AB.

SAOL 14 innehåller ca 13 000 ord som inte fanns upptagna i SAOL 13, men den är än så länge enbart tillgänglig i bokform. 

SAOL Plus i korthet

SAOL Plus är en digital version av SAOL 13. Programmet bygger på den tryckta förlagan, men har utvidgad information och dessutom en rad funktioner som bara kan erbjudas digitalt. Till dessa hör möjligheten att t.ex. snabbt filtrera fram samtliga ord som slutar på suffixet -vis, alla ord som är betecknade som vardagliga och alla ord som t.ex. har fem bokstäver och börjar på gr och slutar på a. En annan utvidgning är att samtliga böjningsformer av alla uppslagsord kan fås presenterade i klartext.

SAOL Plus innehåller också en unik funktion för att hantera felstavningar, som innebär att du kan söka på ord utan att kunna stava dem helt rätt: skifånje leder till uppslagsordet chiffonjé. Denna funktion öppnar dörren till SAOL även för personer med stavningssvårigheter.

I SAOL Plus markeras nyorden i SAOL 13 med ett plustecken (+) i vänsterspalten. En lista på de ord som försvann i och med SAOL13 finns under Hjälp i huvudmenyn.

Originaltexten i SAOL 13 presenteras i programmets hjälpfil.

Licensvillkor och support 

 • SAOL Plus är ett registrerat varunamn och programmet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
   
 • Det är tillåtet att ladda ner och installera programmet på valfritt antal datorer men INTE att distribuera programmet med eller som egen produkt.
   
 • Det är tillåtet att ladda ner denna installationsfil av SAOL Plus och göra den tillgänglig för installation från det egna nätverkets installationsplatser och till att distribuera ut den genom de installationstjänster organisationen använder. 
   
 • Det är INTE tillåtet att distribuera SAOL Plus vidare genom att ladda upp installationsfilen till andra externa nedladdningsplatser på internet, vare sig publika, medlems- eller tjänstebaserade. Endast från denna webbsida eller de webbplatser som listas här är tillåtna publika nedladdningsplatser.
   
 • Svenska Akademien tillhandahåller ingen support för gratisversionen av SAOL Plus utan hänvisar till manualen som är tillgänglig som nedladdningsbar pdf.

 

SAOL Plus installationsfil (exe-fil, 16MB ) »

Läs mer:
Manual till SAOL Plus nedladdningsbar version;
 Download saol_plus_manual.pdf (1.11 MB)