SAOL mobil app

SAOL mobil app

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) är sedan länge normen för stavning, uttal och böjning av svenska ord. Nu finns den tillgänglig som app till smarta mobiler. Appen bygger på den fjortonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista. Den ger alla de cirka 130 000 uppslagsorden i SAOL och dessutom samtliga böjningsformer, omkring en miljon. 

Dessutom inkluderas en korsordshjälp: genom att trycka på mellanslag, istället för varje bokstav som är okänd, får man fram alla möjliga kombinationer.

Orden är försedda med markeringar för de ordled som ingår (ordled är de byggstenar som tillsammans formar ett ord). Detta bidrar till förståelsen och ger även möjlighet till konsekvent avstavning. Ordklass och böjning anges också för samtliga uppslagsord.

Den första upplagan av SAOL gavs ut 1874. Den upplaga som appen baseras på utkom 2006. Den innehåller bland annat 10 500 ord som tillkommit sedan den föregående upplagan, samtidigt som 5 500 ord försvunnit.

I april 2015 utkom fjortonde upplagan av SAOL. Den innehåller bl.a. drygt 13 000 ord som inte fanns i SAOL 13.

Redaktionen för SAOL finns vid Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet. Applikationen är utvecklad av Isolve AB.  

Svenska Akademiens ordlista som app
Gratis i App Store för iPhone
Gratis i Google Play
 

 

Har du synpunkter på apparna?
Mejla appar@svenskaakademien.se
Svenska Akademien
Källargränd 4
Box 2118, 103 13 Stockholm