Stockholms bokhelg 26-29 augusti

Svenska Akademiens programbidrag till Stockholms bokhelg äger rum under lördagen 28/8. Plats: Stortorget.
 

09.30-09.50 En bro av poesi
Medverkande: Ann Boglind, Mats Malm, Anna Nordlund

Svenska Akademien har tagit fram en poesibok som kommer att skänkas till landets alla sexåringar i början av hösten 2021. En bro av poesi heter den och innehåller ett 60-tal nyare och äldre dikter. Till alla dikter finns illustrationer, framtagna till just denna bok av några av våra främsta barnboksillustratörer. För idé och urval står Ann Boglind och Anna Nordlund, vilka deltar i ett samtal kring boken tillsammans med Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare.

12.00-12-20 Nobelpriset i litteratur – ett nytt sekel
Medverkande: Anders Olsson, Carin Klaesson

Kjell Espmark, ledamot av Svenska Akademien sedan 1981 och under åren 1987–2004 ordförande för dess Nobelkommitté, har en oöverträffad inblick i – och kunskap om – det litterära Nobelpriset. Detta har tidigare kommit till uttryck i hans Litteraturpriset : hundra år med Nobels uppdrag (2001) till vilken föreliggande skrift utgör en fortsättning. Här kan man bland annat läsa om de senaste decenniernas vidgade bevakningsfält, Nobelkommitténs förändrade arbetsformer samt det lyckligaste pristagarvalet genom alla tider. Nobelkommitténs nuvarande ordförande, litteraturhistorikern och författaren Anders Olsson, samtalar kring boken med Carin Klaesson, intendent vid Nobel Prize Museum.

15.00-15.20 Börshuset. Från rådhus till hemvist för Svenska Akademien
Medverkande: Fredric Bedoire, Susanne Hamilton, Mats Malm

Börshuset är en av landets mest älskade och omtalade byggnader och har allt sedan Gustaf III:s tid stått i rampljuset i vitt skilda sammanhang. I boken Börshuset, författad av konst- och arkitekturhistorikern Fredric Bedoire, beskrivs för första gången byggnadens hela historia, från Stockholms begynnelse på 1200-talet till dagens hemvist för Svenska Akademien och Nobelmuseet. Fredric Bedoire samtalar kring boken tillsammans med Susanne Hamilton, VD för bokförlaget Langenskiöld, och Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare.

18.30-19.15 En svensk visbok. 99 visor och en psalm
Medverkande: David Anthin, Martin Bagge, Mats Malm

Den senaste utgåvan i Svenska Akademiens klassikerserie består av en kommenterad visantologi som sträcker sig alltifrån medeltidsballader till bröderna Gärdestad. Boken är tänkt att brukas såväl för framförande av visorna som för att fördjupa sina kunskaper inom den långa och mångfacetterade svenska vistraditionen. Bokens upphovsmän, David Anthin och Martin Bagge, samtalar med Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare. Och självfallet bjuds det inte enbart på tal utan även på sång och musik!