Svenska Akademiens logotyp

Svenska Akademiens pressinformation

Välkommen till Svenska Akademiens pressrum. Här finns information till press samlat.
Har du frågor eller vill prenumerera på pressmeddelanden, kontakta oss på pressinfo@svenskaakademien.se

Pressansvarig
Louise Hedberg  
louise.hedberg@svenskaakademien.se
08-555 125 02

För pressackreditering, kontakta 
Nina Grapne  
nina.grapne@svenskaakademien.se
08-555 125 03

Ladda ner pressbilder

Ladda ner logotyp

Pressarkiv

Svenska Akademien lanserar svenska.se

2017-09-22

Svenska Akademien lanserar i dag svenska.se, en webbplats med tre viktiga verk som beskriver svenska språket: Svenska Akademiens ordlista, Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien och Svenska Akademiens ordbok. Var vänlig observera att webbplatsen svenska.se är en testversion.

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) är den inofficiella normen för stavning, uttal och böjning av svenska ord. Den första upplagan utkom 1874, den senaste är den fjortonde och utgavs 2015. SAOL innehåller i dag 126 000 ord. Förutom uppgifter om stavning, uttal och böjning tillhandahålls även information om stilvärde och betydelse.
    SAOL finns tillgänglig som app för iPhone och Android-telefoner och är kostnadsfri.

Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO) är en ingående beskrivning av modern svenska med tyngdpunkt på ordens betydelse och användning i kombination med historiska uppgifter. Ordboken innehåller över 100 000 uppslagsord, betydelsenyanser och idiom. Ordens betydelser illustreras med rikliga exempel.
    SO finns som app för iPhone och Android-telefoner. Nedladdning kommer från och med nu att vara kostnadsfri.

Svenska Akademiens ordbok (SAOB) är ett av världens största ordboksprojekt, ett pågående arbete om det svenska ordförrådet och dess utveckling sedan Gustav Vasas tid. Hittills har 37 band publicerats. Det första bandet trycktes 1898, det senaste 2017. När band 38 publicerats, återstår endast ett häfte. Därefter är bokstaven Ö nådd.
    Liksom tidigare finns SAOB tillgänglig på webbplatsen www.saob.se. SAOB kan även nås via SAOL-appen.

Lanseringen av svenska.se är ett exempel på hur Svenska Akademien vårdar arvet från det förgångna och samtidigt är uppmärksam på nya strömningar i tiden.