SAOL som app

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) är sedan länge normen för stavning, uttal och böjning av svenska ord. Nu finns den tillgänglig som app till smarta mobiler. Appen, som bygger på den förra (trettonde) upplagan av SAOL (2006), innehåller cirka 125 000 ord, samt en stavningshjälp som gör det möjligt att söka efter ord även om man inte vet exakt hur de stavas.

Dessutom inkluderas en korsordshjälp: genom att trycka på mellanslag, istället för varje bokstav som är okänd, får man fram alla möjliga kombinationer.

Orden är försedda med markeringar för de ordled som ingår (ordled är de byggstenar som tillsammans formar ett ord). Detta bidrar till förståelsen och ger även möjlighet till konsekvent avstavning. Ordklass och böjning anges också för samtliga uppslagsord.

Den första upplagan av SAOL gavs ut 1874. Den upplaga som appen baseras på utkom 2006. Den innehåller bland annat 10 500 ord som tillkommit sedan den föregående upplagan, samtidigt som 5 500 ord försvunnit.

I april 2015 utkom fjortonde upplagan av SAOL, som än så länge enbart finns i bokform. Den innehåller bl.a. drygt 13 000 ord som inte fanns i SAOL 13, och som därmed inte heller finns i appen.

Redaktionen för SAOL finns vid Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet. 
Applikationen är utvecklad av Isolve AB. Den bygger på SAOL Plus som har utvecklats av Oribi AB. 

Svenska Akademiens ordlista som app
Gratis i App Store för iPhone
Gratis i Google Play
Gratis i Ovi Store för Nokia-telefoner som kör Symbian
Gratis i Marketplace för Windows Phone 7

 

Mer information om Android-appen »

För information om den nedladdningsbara versionen av SAOL Plus se här »

 

 
 

Har du synpunkter på apparna?

Mejla appar@svenskaakademien.se
Svenska Akademien
Källargränd 4
Box 2118, 103 13 Stockholm