Belöningar ur Akademiens egna medel

20 dec 2017

Svenska Akademien har ur egna medel delat ut fem belöningar på 60 000 kronor vardera till Evin Ahmad, Karin Berglund, Gunnar Harding, Oscar Hemer och Lasse Söderberg.

Evin Ahmad är skådespelare, född 1990 och bosatt i Göteborg. Hennes första stora roll fick hon som 16-åring när hon spelade Guzzilago i filmatiseringen av Jonas Hassen Khemiris Ett öga rött. Hon har också medverkat i TV-produktioner, bland annat i flera Beck-filmer och i Kommissarie Winter. Sedan 2015 är hon knuten till Folkteatern. Några av de uppsättningar som hon där har medverkat i är Drömmar (2015), De skyddsbehövande (2016) och Hamlet (2017). Hösten 2017 utkom hennes första roman, En dag ska jag bygga ett slott av pengar.

Karin Berglund är journalist, författare och fotograf, född 1937 och bosatt i Mölndal. Hon arbetade i många år på Dagens Nyheter, först som allmänreporter men från 1980-talet med reportage om trädgård och odling. Hon är nu sedan många år känd för sina trädgårdsskildringar och är en av de främsta inom sitt område. Bland de böcker Karin Berglund har givit ut de senaste åren kan nämnas Rosor och gamla äppledamer (2011), Samtal i trädgården hos konstnärer, scenografer, författare, musiker, landskapsarkitekter (2012) och Det var en gång en trädgård – minnen från ett odlarliv (2016).

Gunnar Harding är författare och översättare, född 1940 och bosatt i Stockholm. Han debuterade som poet 1967 med Lokomotivet som frös fast. Han har därefter huvudsakligen varit verksam som lyriker men har även skrivit essäer och berättelser. Gunnar Harding var redaktör för Lyrikvännen under 1970-talet och för Artes under 1990-talet. Han är ledamot i Samfundet De Nio sedan 1993 och deltog som konstnärlig rådgivare i bibelkommissionen 1981–1989.

Oscar Hemer är författare, journalist och översättare, född 1954 och bosatt i Borrby. Han är professor i journalistisk och litterär gestaltning samt författare till ett tiotal böcker, såväl skönlitteratur som facklitteratur. Oscar Hemer är även översättare från spanska, och har mer än tjugo års erfarenhet som kulturjournalist i olika medier. Hans senast utgivna verk är romanen Misiones (2014). Våren 2015 var han gästforskare på Stellenbosch Institute for Advanced Study (STIAS) och hans pågående forskning kretsar kring Sydafrika.

Lasse Söderberg är författare och översättare, född 1931 och bosatt i Malmö. Söderberg har varit litteraturkritiker i ett flertal tidningar och tidskrifter. Som ung tillhörde han Metamorfosgruppen och debuterade med Anteckningar till ett eko (1952) tillägnad vännen Paul Andersson. Som översättare har han översatt och tolkat fransk-, spansk-, katalansk- och engelskspråkig poesi. Åren 1987–2006 var han initiativtagare för Internationella Poesidagarna i Malmö. Lasse Söderberg är sedan mer än fem decennier engagerad i latinamerikansk litteratur med översättningar och tolkningar av bland andra Octavio Paz.