Belöningar ur Akademiens egna medel 2020

15 dec 2020

Svenska Akademien har under 2020 ur egna medel delat ut belöningar på 50 000 kronor vardera till Ann-Luise Bertell, Per Hagman, Sven Olov Karlsson, Aino Trosell och David Zimmerman.

Ann-Luise Bertell är författare och chef för Wasa Teater. Hon är född 1971 och bosatt i Vörå i Finland. Hon har skrivit för såväl barn som vuxna och dessutom rört sig mellan flera olika genrer: lyrik, prosa och dramatik. Till hennes mest uppskattade verk hör romanen Vänd om min längtan (2016) som, med existentialistisk klangbotten, berättar om en österbottnisk kvinna som utvandrar till Kanada under den stora emigrationsvågen. Hennes senaste bok är romanen Heiman från år 2020.

Per Hagman är författare, född 1968 och bosatt i Stockholm. Han debuterade 1991 med romanen Cigarett som skildrar ett dekadent nattliv i Stockholms innerstad, präglat av ytlig glamour. Just kontrasten mellan det yttre och det inre livet kan sägas ha varit ett återkommande tema. Till hans mest omtalade verk hör den självbiografiskt färgade Att komma hem ska vara en schlager från 2004. Hans senaste bok är Naken som en psalm från år 2019.

Sven Olov Karlsson är författare och journalist, född 1971 och bosatt i Stockholm. Han debuterade 2003 med romanen Italienaren. Karlsson växte upp på en bondgård i Västmanland och detta landskap bildar fond i åtskilligt av hans utgivning, vilken inkluderar såväl romaner och novellsamlingar som reportageböcker. Han har blivit Augustprisnominerad i såväl den skönlitterära som den facklitterära kategorin, för romanen Porslinsfasaderna (2013) respektive reportageboken Brandvakten (2017). Hans senaste bok är novellsamlingen Årsboken från år 2020.

Aino Trosell är författare och dramatiker, född 1949 och bosatt i Göteborg. Hon debuterade som författare 1978 med den samhällskritiska romanen Socialsvängen. Hon kom tidigt att betraktas och uppskattas som en modern arbetarförfattare men har senare blivit känd för såväl sina kriminalromaner och kriminalnoveller (”krimineller”) som de kvinnohistoriska romanerna En gränslös kärlekshistoria 2005 och Hjärtblad från 2011. Hennes senaste bok är romanen Gränsmark från år 2020.

David Zimmerman är poet och litteraturkritiker, född 1993 och bosatt i Malmö. Han debuterade 2017 med diktsamlingen Mal, som följdes upp av diktsamlingen Ljus och strålning 2019. Den senare spinner sig kring en sjuk fars sista tid i livet och har lovordats för sitt känsliga och mångbottnade språk. Sedan år 2020 är Zimmerman redaktör för tidskriften Lyrikvännen. Han är även frilansande litteraturkritiker och arrangerar den återkommande litteraturscenen Malmötxt.