Belöningar ur Akademiens egna medel

20 dec 2014

Svenska Akademien har ur egna medel delat ut sex belöningar på 60 000 kronor vardera till Kerstin Berggren, Tomas Brundin, Barbro Eberan, Helena Forsås-Scott, Lisbeth Larsson och Bo Löfvendahl

Kerstin Berggren är journalist, född 1949 och bosatt i Umeå. Hon är producent, programledare och reporter vid kulturredaktionen, Sveriges radio P1. Under flera år arbetade hon även med barn- och ungdomsprogram och hon är hedersdoktor vid Umeå universitet. 

Tomas Brundin är medicine doktor och författare, född 1936 och bosatt i Stockholm. Han kom tidigare i år ut med boken Alice Tegnér – biografi, dagböcker och brev, som han sammanställt efter ett omfattande forskningsarbete. 

Barbro Eberan är författare och journalist, född 1936 i Sverige och bosatt i Hamburg. Efter studier som ledde fram till en filosofie doktorsexamen har hon bland annat arbetat som frilansjournalist i både tyska och svenska medier. Som författare har hon på senare tid givit ut Var Hitler en demon? 2011, Hur kunde det ske? Myt och motmyt, 2013 och Förlorade generationer? Tyskarna och skuldfrågan, 2014. 

Helena Forsås-Scott har varit professor i svenska och genusvetenskap vid University College London och innehar nu en hedersprofessur vid universitetet i Edinburgh. Hon är en av direktörerna vid Norvik Press, där hon för närvarande samordnar ett projekt med nya engelska översättningar av flera av Selma Lagerlöfs verk. Hon har dessutom givit ut och varit redaktör för flera litteraturvetenskapliga utgåvor. 

Lisbeth Larsson är litteraturvetare, född 1949 och bosatt i Göteborg. 1989 blev hon fil.dr och senare professor i litteraturvetenskap med inriktning mot genusforskning i Göteborg. Hon är även verksam som litteraturkritiker och har varit redaktör för olika litteraturvetenskapliga utgåvor. Hennes senaste verk Hennes döda kropp, 2008, behandlar Victoria Benedictssons arkiv och författarskap. Lisbeth Larsson ingick även i redaktionen för Nordisk kvinnolitteraturhistoria. 

Bo Löfvendahl är kulturjournalist och språkvårdare, född 1952 och bosatt i Stockholm. I Svenska Dagbladet medarbetar han regelbundet som musikredaktör men skriver även språkkrönikor. Han är ledamot av Mediespråksgruppen och medarbetare i tidskriften Språkvård.