Belöningar ur Akademiens egna medel

20 dec 2015

Svenska Akademien har ur egna medel delat ut sex belöningar på 60 000 kronor vardera till Jan och Maria Berglin, Roger Fjellström, Ninni Holmqvist, Jackie Jakubowski, Staffan Lamm och Aleksandr Mankov.

Jan och Maria Berglin är serietecknare och samtidsskildrare, födda 1960 och bosatta i Gävle. Jan Berglin är ämneslärare medan Maria är kulturvetare. Tillsammans tecknar och berättar de sedan många år i Svenska Dagbladet på ett underfundigt och roande sätt. Teckningarna har även samlats i olika album och ett femtontal har utkommit under årens lopp.

Roger Fjellström är filosof, översättare och författare, född 1945 och bosatt i Menton i Frankrike. Han är fil.dr i praktisk filosofi och var först verksam vid Stockholms och därefter vid Umeå universitet. Under flera år var han kritiker och debattör på DN och han har regelbundet medverkat i dagspress och tidskrifter. Han har skrivit ett tiotal skönlitterära verk och flera facklitterära volymer bland annat om etik och moral.

Ninni Holmqvist är författare och översättare, född 1958 och bosatt i Abbekås. Hon har bland annat genomgått skrivarkurser på Skurups folkhögskola och Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö samt även litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Sedan debuten har det blivit ett halvdussin böcker. Hennes senaste verk, Precis som att börja om, utkom 2014. De översättningar hon gör är från engelska och danska.

Jackie Jakubowski  är författare och journalist, född 1951 i Szczecin i Polen. Han kom till Sverige som ung 1970. Sedan 1980 är han chefredaktör för kulturtidskriften Judisk krönika. I hans bokverk behandlas olika frågor med anknytning till den judiska identiteten men han skriver även om olika judiska personer och deras livsöden. Inte sällan deltar han i den aktuella samhällsdebatten.

Staffan Lamm är regissör, manusförfattare, fotograf, producent och skådespelare, född 1937. Under ett antal år på 60-talet samarbetade han med Peter Weiss och 1987 gjorde Lamm filmen Strange walks in and through and out om Weiss. 1970 skrev han manus till Baltutlämningen och 1976 fotograferade han Johan Bergenstråhles och Marie-Louise Ekmans omtalade Hallo Baby. Mest känd har han blivit för sina kortfilmer.

Aleksandr Mankov är lärare i svenska språket vid RGGU, det vill säga det ryska, statliga, humanistiska universitetet i Moskva. Han har en bred språkvetenskaplig erfarenhet och har publicerat flera skrifter inom det språkvetenskapliga området. Ett särskilt intresse har han ägnat det svenska språk, som talas i Gammalsvenskby i Ukraina, ett språk som enbart ett tiotal infödda personer behärskar idag.