Carl Åkermarks stipendium

8 dec 2005

Svenska Akademien har beslutat tilldela Anna Björk, Peter Böök, Jonas Karlsson och Lili Riksén Carl Åkermarks stipendium för år 2005.

Stipendiet, som utgår ur en fond donerad av Carl Åkermark (1888–1983), skall tilldelas förtjänta artister inom svensk teater (dramatiker, skådespelare, regissörer eller scenografer). Prisbeloppet är 40 000 kronor var.

Anna Björk är skådespelare. Sedan 1989 är hon engagerad vid Dramaten, där hon bl.a. har spelat i Lars Noréns Tiden är vårt hem, Stig Larssons Systrar, bröder, Kristina Lugns Silver Star, Gunilla Boëthius Kvinnan som gifte sig med en kalkon, Ionescos Lektionen, StrindbergsFadren, Molières Hustruskolan och Strindbergs Leka med elden.

Peter Böök har 30 år som chef för Spegelteatern med över 70 uppsättningar som regissör bakom sig. Han har också varit verksam som pedagog för blivande regissörer och skådespelare och är numera också involverad i chefsträning. Han var med om att starta nuvarande Kulturama och var aktiv där i åtta år som studierektor.

Jonas Karlsson är skådespelare, utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm 1994–98. På Dramaten har han spelat i Tjechovs Tre Systrar, Shakespeares En midsommarnattsdröm, Joe Penhalls En blå apelsin, Racines Andromaque, titelrollen i Büchners Woyzeck samt Becketts I väntan på Godot. Hösten 2005 är han aktuell i titelrollen i Strindbergs Erik XIV på Stockholms stadsteater. Han har också spelat i ett flertal filmer, bl.a. Juloratoriet, Längtans blåa blomma,Tsatsiki, morsan och polisen, Gustav III:s äktenskap (TV-serie), Danslärarens återkomst (TV-serie) och Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö.

Lili Riksén är scenograf och kostymtecknare vid Göteborgs Stadsteater, där hon har gjort scenografi och kostym till en stor mängd uppsättningar. Denna säsong är hon aktuell för scenografi och kostym till Lasermannen och samproduktionen Järn med Backa teater, samt kostym till Hustruskolan och Rosens namn. På Dramaten gjorde hon senast kostym tillAntigone och för SvT kostym till Albert Speer.