Carl Åkermarks stipendium

7 dec 2007

Svenska Akademien har beslutat tilldela Anna Andersson, Mattias Andersson, Irene Lindh och Moment:teater Carl Åkermarks stipendium för år 2007.

Stipendiet, som utgår ur en fond donerad av Carl Åkermark (1888–1983), skall tilldelas förtjänta artister inom svensk teater (dramatiker, skådespelare, regissörer eller scenografer). Prisbeloppet är 50 000 kronor var.
 
 
Anna Andersson är skådespelare, född 1976. Hon studerade vid Teaterhögskolan, Svenska institutionen, i Helsingfors 1997–2001 och är sedan flera år fast knuten till Folkteatern i Gävleborg. Vid Folkteatern har hon spelat i pjäser med texter av bland andra Aischylos, Kerstin Ekman, Molière, Bertolt Brecht och William Shakespeare. Under 2007 har hon framfört den dramatiska monologen ”En Annan Anna”, som hon själv varit initiativtagare till och som fått text av Anna Jörgensdotter.
 
Mattias Andersson, född 1969, är skådespelare, dramatiker och regissör. 1990–93 utbildade han sig till skådespelare vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg. Under ett antal år arbetade han som skådespelare på Backa Teater i Göteborg men är numera mest verksam som dramatiker och regissör. Mattias Andersson har även ägnat sig åt att skriva revytexter. Vid ett flertal tillfällen har han deltagit i olika internationella seminarier om dramatik och pjässkrivande.
 
Irene Lindh är skådespelare och sångerska, född 1945. Hon studerade vid Dramatens elevskola 1964–67 och har sedan dess varit knuten till Dramaten. Under årens lopp har hon gjort otaliga roller i såväl klassiska som moderna verk bland annat av Shakespeare, Molière, Tjechov, Strindberg, Pinter, Lugn och Norén. Som sångerska har hon spelat in Carl Jonas Love Almqvists ”Songes”. Irene Lindh tilldelades O’Neillstipendiet 2004. Hon har medverkat i ett stort antal filmer och TV-program och även varit en av rösterna i såväl tecknade filmer som svenska versioner av utländska filmer.
 
Moment:teater utgörs av ett kollektiv av konstnärer och kulturarbetare som förutom teater även ägnar sig åt musik, film och konst. Föreningen har funnits sedan 2000 och geografisk utgångspunkt är biografen City i Gubbängen. Under hösten 2007 har teatern satt upp ”Dödsdansen” och ”Doktor Jekyll och Mr Hyde”. Moment: stöds av Stockholms kulturförvaltning och Statens kulturråd.