Carl Åkermarks stipendium

29 nov 2016

Svenska Akademien har beslutat tilldela Erik Borgeke, Sven Dahlberg, Lo Kauppi och Sofia Jupither Carl Åkermarks stipendium för år 2016. Stipendiet utgår från en stiftelse, som grundas på en donation av Carl Åkermark (1888–1983), och skall tilldelas förtjänta artister inom svensk teater såsom dramatiker, skådespelare, regissörer eller scenografer. Prisbeloppet är på 50 000 kronor vardera.

Erik Borgeke är skådespelare, född 1982 och bosatt i Malmö. Han gick ut Teaterhögskolan i Luleå 2009 och har medverkat i flera intressanta scenuppsättningar t.ex. Den enfaldige mördaren, Körsbärsträdgården, Den unge Werthers lidanden och Den inbillade sjuke. Vid sidan om sitt skådespeleri ägnar han sig åt att skriva dramatik. För närvarande är han knuten till Helsingborgs stadsteater.

Sven Dahlberg är scenograf samt ljus- och kostymdesigner. Han har gått på Dramatiska Institutet, där han gick ut 2002, och har därefter arbetat med ett 40-tal olika uppsättningar i landet. Bland annat har han varit knuten till stadsteatrarna i Stockholm, Göteborg och Malmö samt Dramaten, Scenkonst Sörmland och Västmanlands Teater. På den sistnämnda teatern är han verksam nu under hösten.

Lo Kauppi  är skådespelare, dramatiker och regissör, född 1970 och bosatt i Stockholm. Hon studerade vid Teaterhögskolan i Stockholm och har sedan medverkat i flera teater-, TV- och filmproduktioner. Bland annat har hon spelat på Dramaten och Stockholms stadsteater samt varit knuten till Riksteatern. Sitt genombrott fick hon 2003 med föreställningen Bergsprängardottern som exploderade. Under perioder har hon även varit programledare i radio.

Sofia Jupither är teaterregissör, född 1974 och bosatt i Stockholm. Hon har varit verksam bland annat på Dramaten, Stockholms stadsteater, Folkoperan i Göteborg och Nationaltheatret i Oslo. Särskilt uppmärksammade har hennes uppsättningar av Lars Norén och Jon Fosse blivit men hon har även satt upp föreställningar av bland andra Tennessee Williams, August Strindberg och Anton Tjechov. Tillsammans med Ulrika Josephsson bildar hon Jupither Josephsson Theatre Company.