Carl Åkermarks stipendium

18 dec 2017

Svenska Akademien har beslutat tilldela Charlotte Engelkes, Victoria Olmarker, Julia Przedmojska och Peter Viitanen Carl Åkermarks stipendium för år 2017. Stipendiet utgår från en stiftelse som grundas på en donation av Carl Åkermark (1888–1983) och skall tilldelas förtjänta artister inom svensk teater såsom dramatiker, skådespelare, regissörer eller scenografer. Prisbeloppet är på 50 000 kronor vardera.

Charlotte Engelkes är regissör och skådespelare, född 1962 och bosatt i Stockholm. Hennes spännvidd sträcker sig över dans, teater, performance och opera, och hon har medverkat i föreställningar såväl i Sverige som på dans- och teaterfestivaler runtom i världen.

Victoria Olmarker är skådespelare, född 1969 och bosatt i Mölndal. Hon studerade bland annat på École Philippe Gaulier i London, har arbetat på Unga Klara vid Stockholms Stadsteater och ingår nu i Göteborgs Stadsteaters fasta ensemble. Inom film har hon bland annat medverkat i Wellkåmm to Verona av Suzanne Osten.

Julia Przedmojska är scenograf och kostymdesigner, född 1983 och bosatt i Stockholm. Hon har de senaste åren varit knuten till bland annat Stockholms Stadsteater, Malmö Opera och Göteborgs Stadsteater, det senaste året med föreställningarna Århundradets kärlekskrig, Tänk om och Billy Elliot.

Peter Viitanen är skådespelare, född 1980 och bosatt i Stockholm. Han har varit verksam bland annat på Uppsala stadsteater i uppsättningarna Anna Karenina (2010), Fanny och Alexander (2012) och Hamlet (2013). Bland TV-produktioner från de senaste åren kan nämnas Mördaren ljuger inte ensam (2013), Tjuvheder (2015) och Vitt skräp (2015).