Carl Åkermarks stipendium

15 nov 2012

Svenska Akademien har beslutat tilldela Anders Carlsson, Linus Fellbom, Ulla Kassius och Ingela Olsson Carl Åkermarks stipendium för år 2012.

Stipendiet, som utgår ur en fond donerad av Carl Åkermark (1888–1983), skall tilldelas förtjänta artister inom svensk teater (dramatiker, skådespelare, regissörer eller scenografer). Prisbeloppet är 50 000 kronor vardera.

Anders Carlsson är scenauteur och konstnärlig ledare för teatergruppen Institutet, som har sin bas i Malmö och Berlin. Gruppen hette tidigare Teater Terrier och är idag en internationell plattform för produktion och idéutbyte med ett nätverk av svenska och tyska artister knutna till verksamheten.

Linus Fellbom är ljusdesigner och regissör och har arbetat vid de flesta svenska scenerna i Sverige som t.ex. Strindbergs Intima Teater, Stockholms Stadsteater, Riksteatern och Folkoperan. Han har även haft flera uppdrag utomlands t.ex. i Wien, Helsingfors, Valencia och Hamburg.

Ulla Kassius är scenograf för stora scener och små fria grupper, där hon företrädesvis arbetat med opera och teater. Hon har varit knuten till t.ex. Backa Teater, Stockholms Stadsteater, Angereds Teater, Riksteatern, Uppsala stadsteater, Norrlandsoperan och Teater Galeasen. Under tio år var hon lärare vid Dramatiska Institutet och hon har även varit verksam som regissör.

Ingela Olsson är skådespelare, född 1958. Under 80-talet var hon verksam i flera olika fria teatergrupper. Så småningom knöts hon till Teater Galeasen och Stockholms Stadsteater, där hon varit med i flera omtalade uppsättningar. Ingela Olsson har medverkat flitigt i radioteatern och även i flera TV- och filmproduktioner. På senare år har hon varit alltmer anlitad av Dramaten.