Carl Åkermarks stipendium

21 nov 2013

Svenska Akademien har beslutat tilldela Jenny Andreasson, Livia Millhagen, Shanti Roney och Teatr Weimar Carl Åkermarks stipendium för år 2013.

Stipendiet, som utgår ur en fond donerad av Carl Åkermark (1888–1983), skall tilldelas förtjänta artister inom svensk teater (dramatiker, skådespelare, regissörer eller scenografer). Prisbeloppet är 50 000 kronor vardera.

Jenny Andreasson är regissör och knuten till Dramaten. Hon studerade vid Dramatiska Institutet i Stockholm 1998-2002 och har sedan dess haft flera regiuppdrag bland annat på Riksteatern, Östgötateatern, Göteborgs Stadsteater och Angereds teater. Hon var ledare för det så kallade Spetsprojektet 2006-2009.

Livia Millhagen är skådespelare, född 1973, och tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon gick på Teaterhögskolan i Malmö 1995-99 och var sedan under en tid anställd på Uppsala Stadsteater och har även framträtt på Stockholms stadsteater. Hon har dessutom medverkat i ett stort antal filmer och flera tv-serier.

Shanti Roney är skådespelare, född 1970. Han har medverkat i ett stort antal filmer och tv-program, inte sällan i thrillers och polisfilmer. På scen uppmärksammades hans gestaltning av August Strindberg i ”Tribadernas natt” på Stockholms stadsteater 2012.

Teatr Weimar är en fri teatergrupp med säte i Malmö. Gruppen, som bildades 2003, hade tidigare en mindre scen på S:t Gertrudsgatan i Malmö men fick lämna lokalen 2011. Gruppen har ingen fast ensemble. Teatr Weimar har samarbetat med bland andra Stockholms stadsteater, Unga Dramaten och Malmö Stadsteater. Man har dessutom en stark koppling till Teaterhögskolan i Malmö.