Svenska Akademiens logotyp

Svenska Akademiens pressinformation

Välkommen till Svenska Akademiens pressrum. Här finns information till press samlat.
Har du frågor eller vill prenumerera på pressmeddelanden, kontakta oss på pressinfo@svenskaakademien.se

Pressansvarig
Louise Hedberg  
louise.hedberg@svenskaakademien.se
08-555 125 02

För pressackreditering, kontakta 
Nina Grapne  
nina.grapne@svenskaakademien.se
08-555 125 03

Ladda ner pressbilder

Ladda ner logotyp

Pressarkiv

Doblougska priset 2021

2021-06-02

Svenska Akademien har delat ut Doblougska priset för år 2021. Priset utgår ur Stiftelsen Doblougska fonden och utdelas ”för understödjande av svensk och norsk skönlitteratur samt litteraturhistorisk forskning”. Prisbeloppet är 200 000 svenska kronor per mottagare. Till årets mottagare av den svenska delen av priset har utsetts Arne Johnsson och Staffan Söderblom. Den norska delen av priset har tilldelats Kjartan Hatløy och Mona Høvring.

Arne Johnsson, född 1950 och bosatt i Lindesberg, är poet, litteraturkritiker och bibliotekarie. Han debuterade 1985 med samlingen Förvandlingar och vann snart erkännande för sitt lågintensiva, koncentrerade språkbruk. Han har själv publicerat inläsningar av sin poesi och var nyligen månadens poet i Sveriges Radio, P1. Vidare har Johnsson anordnat och deltagit i en mängd evenemang och seminariesammanhang, både i rollen som poet och som bibliotekarie. Hans senaste samling, utkommen nu i år, heter Zoetrop.

Staffan Söderblom, född 1947 och bosatt i Kårsta, är författare och översättare. Han debuterade 1977 med diktsamlingen Landskapsrum 12 och har sedan dess  givit ut ett antal verk inom skilda genrer: prosa, lyrik och essäistik. Bland annat kan nämnas en omfattande studie av Harry Martinsons författarskap, Harry Martinson (1994). Till de författare Söderblom översatt hör bland annat Karl Ove Knausgård och Roy Jacobsen. Staffan Söderbloms senaste bok är Nu nyss : en bok om Bengt Emil Johnson (2016).

Kjartan Hatløy, född 1954 och bosatt i Sørbøvåg i Vestland, är i första hand poet men även prosaförfattare. Han debuterade 1996 med diktsamlingen Solreven och kom med denna och sina efterföljande diktsamlingar snart att etablera som en av sin generations mest framstående naturlyriker. 2017 var det premiär för Frank Wierkes dokumentärfilm Solreven – der Sonnenfuchs som handlar om Kjartan Hatløys liv och verk. Hatløys senaste bok är Menneskedagar från 2018.

Mona Høvring, född 1962 och bosatt i Vestfossen utanför Oslo, är lyriker och romanförfattare. Hon debuterade som poet 1998 med diktsamlingen IIK!! Ein dialog och som prosaist 2004 med romanen Noe som hjelper. I Camillas lange netter (2013), som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris, utgår Høvring från Camilla Colletts autobiografiska verk I de lange nætter från 1863. Høvrings senaste roman, publicerad 2018, gavs ifjol ut i svensk översättning: För att Venus passerade en alpviol den dagen jag föddes (övers. Jonas Rasmussen).