Doblougska priset

26 maj 2015

Svenska Akademien har delat ut Doblougska priset för år 2015.

Priset utgår ur en fond, som genom Birger Doblougs testamente 1944 överlämnades till Akademien ”för understödjande av svensk och norsk skönlitteratur samt litteraturhistorisk forskning”. Prissumman uppdelas i en svensk och en norsk del. Prisbeloppet är 150 000 svenska kronor per mottagare. Till årets pristagare av den svenska delen av priset har utsetts Ylva Eggehorn och Peter Cornell. Den norska delen av priset har tilldelats Kjersti Annesdatter Skumsvold och Ole Robert Sunde.

Ylva Eggehorn är författare, född 1950 och bosatt i Sorunda. Efter universitetsstudier i litteratur och teologi har hon vid sidan av sitt författarskap varit kulturjournalist bland annat på Expressen, Vår Lösen och Tidningen Dagen. Under en period var hon stilistisk expert i Bibelkommissionen. Hon har skrivit ett stort antal psalmer i den svenska psalmboken.

Verk under senare år:
Kryddad olja – kvinnor i Bibeln. 2005
Duvan och lejonet. 2007
Där lejonen bor. Män och manlighet i Bibeln. 2008
En vän från himlen. 2012
Mannen som aldrig byggde en veranda. 2014

Peter Cornell är konstvetare, född 1942 och bosatt i Stockholm. Han var tidigare professor i konst, med inriktning mot konstens teori och idéhistoria, vid Konstfack och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Under många år har han verkat som konstkritiker i Expressen och även varit medarbetare i tidskriften Paletten.

Verk under senare år:
Gemensamma rum. Med Sivert Lindblom, 1998
Mannen på gatan – prostitution och modernism. 2009
Öppningar. Idéer & Notiser. 2014