Svenska Akademiens logotyp

Svenska Akademiens pressinformation

Välkommen till Svenska Akademiens pressrum. Här finns information till press samlat.
Har du frågor eller vill prenumerera på pressmeddelanden, kontakta oss på pressinfo@svenskaakademien.se

Pressansvarig
Louise Hedberg  
louise.hedberg@svenskaakademien.se
08-555 125 02

För pressackreditering, kontakta 
Nina Grapne  
nina.grapne@svenskaakademien.se
08-555 125 03

Ladda ner pressbilder

Ladda ner logotyp

Pressarkiv

Schullströmska priset för barn- och ungdomslitteratur

2024-06-17

Linnéa Kryén O Christina Lindström Utan Fotonamn
Linnéa Krylén, foto: Thore Håkansson. Christina Lindström, foto: Jenny Blad.

Svenska Akademien har tilldelat Linnéa Krylén och Christina Lindström Schullströmska priset för barn- och ungdomslitteratur för år 2024. Prisbeloppet är 75 000 kronor vardera.

Linnéa Krylén, född 1987 och bosatt utanför Strängnäs, är författare och illustratör. Hon debuterade 2013 med småbarnsbilderboken Frejas plats och har efter det utkommit med flera uppmärksammade faktaböcker, bland annat Handbok för molnskådare. En faktabok om vad som rör sig på himlen (2015). I Kryléns verk finns barnets stora upptäckarlust och naturens underlighet, de små äventyren och de stora sambanden. Med gediget forskningsarbete skriver Krylén fram lockande fakta och skapar bildvärldar för vetgiriga läsare i alla åldrar.

Krylén är även barnkulturvetare och har uppdrag som konstpedagog, arbetar som lärare och handledare för studenter vid Linnéuniversitetet samt sitter som ledamot i ett flertal barnlitterära referensgrupper. Hon arbetar brett med läsfrämjande arbete och vikten av att barns röster blir hörda, bland annat i samarbete med forskningsarkivet Svenskt barnbildarkiv i Eskilstuna.

Bland Kryléns verk kan också nämnas Molnens melodi (2018, tillsammans med tonsättaren Björn Petersson) samt Handbok för storsamlare. En faktabok att spara (2020).

 

Christina Lindström, född 1972 och bosatt i Göteborg, är författare och gymnasielärare. Hon debuterade 2015 med boken Leo och klumpen i magen och med ungdomsboken Hälsningar från havets botten. Dessa följdes 2016 av ungdomsromanen Jack som genom åren rönt stor uppmärksamhet. Bland böcker från senare år kan nämnas Så nära att det bränns (2021), den Göteborgsbaserade feelgood-romanen Under samma tak (2022, tillsammans med sin make Jan Andersson) och senast ungdomsboken Jag vill dig (2024). Hon har sedan debuten 2015 givit ut nitton böcker samt medverkat i flera antologier.

I sina böcker försöker Lindström se på vardagens många gåtor, på obesvarad längtan och på stora drömmar. Hon skriver för barn som just har lärt sig läsa, för mellanstadiet, för ungdomar från tretton år och uppåt och för vuxna.

År 2019 vann Lindström Storytel Awards i ungdomskategorin för romanen Finns det björkar i Sarajevo? tillsammans med inläsaren Martin Wallström.

 

Schullströmska priset för barn- och ungdomslitteratur utgår ur Stiftelsen Schullströmska Minnesfonden och utdelas vartannat år till framstående författare av barn- eller ungdomslitteratur. De senaste mottagarna av priset har varit Jan Lööf (2016), Anna Höglund (2018), Katarina von Bredow (2020) samt Katarina Kieri och Per Nilsson (2022).

Kontakt: Louise Hedberg, kanslichef
louise.hedberg@svenskaakademien.se, 08–555 125 02