Svenska Akademiens franska stipendium 2022

24 okt 2022

Svenska Akademien har beslutat att Svenska Akademiens franska stipendium för år 2022 skall tilldelas Georg Ragnar Levi, Corinne Platten och Carl Åkerlund.

Georg Ragnar Levi, född 1961 och bosatt i Stockholm är vetenskapsjournalist, redaktör och författare till en mängd artiklar och böcker om kritiskt tänkande inom medicinen. Sedan länge har han också fascinerats av det historiska bruket av så kallade minnesblommor, ”immortelles”, tillverkade av små glaspärlor som träs på metalltråd och formas till blommor. Evighetsblommans historia och symbolik anknyter till hans intresse för läkekonstens sätt att förhålla sig till det sköra och förgängliga. I sitt kreativa projekt Flora ad infinitum utforskar han hur bruket av pärlblommor genom tiderna betraktas ömsom som kultiverat, ömsom som smaklöst, och hur föremålen tycks kunna väcka både beundran och förakt.

Corinne Platten, född 1989 och bosatt i Stockholm är verksam bland annat som översättare, redaktör och journalist. Hon är litteraturvetare i grunden med en examen från UC Berkeley i Kalifornien. Hennes arbetsspråk är svenska, engelska och franska, och som redaktör arbetar hon med både skön- och facklitteratur. Hennes texter och översättningar har publicerats i tidningar och tidskrifter såsom Ottar, Dagens ETC, Syre, Fempers samt Scen och Film.

Carl Åkerlund är född 1982 och bosatt i Stockholm. Han är sedan 2018 redaktör för den litterära tidskriften Provins och frilansar som dramatiker, kulturskribent och skrivpedagog. Som dramatiker har han skrivit pjäser för bland andra Riksteatern och Profilteatern. Som skribent har han publicerat kritik, reportage och essäer i flera dagstidningar och tidskrifter, med ett särskilt intresse för Spaniens litteratur, kultur och det historiska minnet av diktaturen och inbördeskriget. Han är också verksam som textförfattare till musik för olika artister, och skriver texterna i bandet Winhill/Losehill.

Svenska Akademiens franska stipendium delades ut första gången 2021 och är resultatet av ett samarbete mellan Svenska Akademien och Svenska institutet i Paris. Det innebär 14 dagars vistelse i en av Svenska institutets gästvåningar i Paris. Stipendiebeloppet på 30 000 kronor vardera är avsett för hyra, resa och omkostnader. Det tilldelas författare, översättare, kulturskribenter eller forskare, och meriteringsgrunden är projektets styrka och dess närhet till den franska miljön.

Kontakt: Louise Hedberg, kansliansvarig,

louise.hedberg@svenskaakademien.se, tel. 08-555 125 02