Svenska Akademiens kungliga pris

20 dec 2014

Svenska Akademien har beslutat tilldela Gunilla Palmstierna-Weiss Kungliga priset för år 2014. Priset instiftades 1835 av Karl XIV Johan, och prissumman anvisas fortfarande av konungen. Priset skulle från början tilldelas en författare, inom eller utom Akademien, som belöning för en värdefull skrift som utkommit under året eller för förtjänster om vitterheten och språket. Numera utdelas priset för förtjänstfulla insatser inom något av Akademiens intresseområden. De senaste årens pristagare har varit 2010 Georg Klein, 2011 Hans Alfredson, 2012 Gösta Ekman och 2013 Jan Håfström. Prisbeloppet är 60 000 kronor. 

Gunilla Palmstierna-Weiss är scenograf, kostymtecknare och keramiker, född 1928 och bosatt i Stockholm. Efter studier vid Konstfack fortsatte hon vid Konstakademien i Amsterdam och Arts Décoratifs i Paris. Hon började arbeta med teater tillsammans med maken Peter Weiss och gjorde scenografin till flera uppsättningar av hans pjäser runt om i världen. Som scenograf har hon även samarbetat med regissörer som Peter Brook, Ingmar Bergman och Fritz Kortner. 

Verksamheten som keramiker har bland annat resulterat i ett flertal väggkonstverk på många offentliga platser i Sverige. År 2013 gav hon ut sina memoarer under titeln Minnets spelplats.