Svenska Akademiens kungliga pris

20 dec 2015

Svenska Akademien har beslutat tilldela Sven-Bertil Taube Kungliga priset för 2015. Priset instiftades 1835 av Karl XIV Johan, och prissumman anvisas fortfarande av konungen. Priset utdelas numera för förtjänstfulla insatser inom något av Akademiens intresseområden. De senaste årens pristagare har varit 2011 Hans Alfredson, 2012 Gösta Ekman, 2013 Jan Håfström och 2014 Gunilla Palmstierna-Weiss. Prisbeloppet är 60 000 kronor.

Sven-Bertil Taube är skådespelare och sångare, född 1934 och bosatt i London. Efter gitarrstudier i Spanien och teaterlektioner vid Witzanskys teaterskola i Stockholm genomgick han Dramatens elevskola. På Dramaten debuterade han 1960 och har sedan medverkat i flera uppsättningar där och på andra teatrar under årens lopp. Förutom i dramatiska sammanhang har han även haft ledande roller i komedier, musikaler och operetter.

Vid sidan om skådespeleriet har Sven-Bertil Taube blivit välkänd som vissångare. Hans samarbete med Ulf Björlin ledde till flera nytolkningar av svensk viskonst under 60- och 70-talet. Bland de poeter och författare han framfört visor av kan nämnas Bellman, Almqvist, Karlfeldt, Ferlin, Forssell, Olrog, Theodorakis och inte minst fadern Evert Taube. Flera av dessa tolkningar blev omtyckta skivalbum, där det senaste, Hommage 2, kom ut i år.

Filmdebuten skedde 1949 och har följts av ett stort antal filmroller, även på den internationella arenan. På senare år har samarbetet med regissören Richard Hobert särskilt märkts, vilket bland annat resulterat i två Guldbaggar. Sven-Bertil Taube har även medverkat i flera TV-serier och gjort insatser för brittisk teater.

Som estradör har Sven-Bertil Taube framträtt på många scener och i otaliga TV-program. Sedan 1970 kan publiken årligen möta honom på Gröna Lund, där han de första åren framträdde tillsammans med fadern Evert Taube.