Svenska Akademiens kungliga pris

20 dec 2016

Svenska Akademien har beslutat tilldela Stina Ekblad Kungliga priset för 2016. Priset instiftades 1835 av Karl XIV Johan, och prissumman anvisas fortfarande av konungen. Priset utdelas numera för förtjänstfulla insatser inom något av Akademiens intresseområden. De senaste årens pristagare har varit 2012 Gösta Ekman, 2013 Jan Håfström, 2014 Gunilla Palmstierna-Weiss och 2015 Sven-Bertil Taube. Prisbeloppet är 60 000 kronor.

Stina Ekblad är skådespelare, född 1954 i Finland och bosatt i Stockholm. Efter studier vid Odense teaters elevskola var hon först verksam i Danmark men kom sedan till Sverige och Stockholms stadsteater 1980. Sedan flera år tillhör hon nu Dramatens fasta ensemble. Under åren 2002-2006 var hon professor i scenisk gestaltning vid Teaterhögskolan i Stockholm.

Stina Ekblad har medverkat i ett stort antal minnesrika uppsättningar på scen t.ex. Drottningens juvelsmycke, Markisinnan de Sade, Spöksonaten, Medea, Fadren, Mor Courage och hennes barn, Köpmannen i Venedig, Fedra, Dödsdansen, Stormen, Idlaflickorna, Utvandrarna, Måsen och för närvarande Presidenterna

Stina Ekblad framträder ofta som recitatör av poesi och prosa och har även sammanställt cd-skivor med poesi. På film och i TV har vi kunnat se henne bland annat i Fanny och Alexander, Ormens väg på hälleberget, Pensionat Oskar, Så vit som en snö samt ett stort antal Wallander-filmer.