Svenska Akademiens ordlista nu tillgänglig i en tredje app-version

19 apr 2012

Nu presenteras ytterligare en applikation med Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Denna gång vänder sig appen till användare av mobiltelefoner med Nokia Symbian. Från och med idag kan man nämligen kostnadsfritt ladda ned denna app från Ovi Store för Nokia-telefoner, som baseras på Symbian.

SAOL är sedan länge norm för stavning, uttal och böjning av svenska ord. Appen bygger på cd-skivan SAOL Plus, som är en vidareutveckling av SAOL. Den ger, förutom de 125 000 uppslagsorden i SAOL, dessutom omkring en miljon böjningsformer. 

Uppslagsorden har markeringar av de ordled som ingår, vilket bidrar till förståelsen och även ger möjlighet till konsekvent avstavning. Ordklass anges för samtliga uppslagsord. Utöver detta innehåller appen flera av cd-skivans funktioner, bland annat felstavningsstöd och korsordshjälp. 

Orden i den trettonde och senaste upplagan av SAOL är ett genomarbetat urval ur det svenska ordförrådet, baserat på språkliga överväganden och förekomst i stora textdatabaser. 

Söker man efter ord som inte upptas i SAOL, kan man vända sig till Svenska Akademiens ordbok (SAOB), som redovisar ett avsevärt större urval, även om den inte är fullbordad. Den är tillgänglig på nätet genom databasen OSA, som dock är behäftad med vissa skanningsfel. Önskar man närmare upplysningar om ordens betydelser, kan man även gå till Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien del 1 och 2 (SO), som utkom 2009. 

Redaktionen för SAOL finns vid Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet. Felstavningsstödet har utvecklats av Oribi AB. Appen är utvecklad av isolve AB. 

Se även: www.svenskaakademien.se/appar.