Svenska Akademiens pris för introduktion av svensk kultur utomlands

20 dec 2012

Svenska Akademien har beslutat tilldela Helen Sigeland och Dmitri Plax var sitt pris för introduktion av svensk kultur utomlands. Tidigare mottagare av priset har varit 2007 Rikke Petersson och Maria Söderberg, 2008 Francisco Uriz, 2009 Tiina Nunnally och Hans-Peter och Karin Naumann, 2010 Jasim Mohamed och Magdalena Wasilewska-Chmura samt 2011 Guy de Faramond och Enrico Tiozzo. Prisbeloppet är 40 000 kronor var.

Helen Sigeland är född 1952 och bosatt i Stockholm. Efter gymnasietiden bedrev hon studier i humanistiska ämnen vid Linköpings universitet och var därefter knuten till universitetet som lärare.

Helen Sigeland var konsulent vid Svenska Institutet, enheten för kultur och samhälle, fram till 2007, då hon blev handläggare vid avdelningen för konst och kultur på Statens Kulturråd. I år tillträdde hon som kanslichef för ALMA, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Dmitri Plax är författare, översättare, radio- och filmproducent, född 1970 i Minsk, Vitryssland och bosatt i Stockholm. Han har varit producent på Sveriges radios internationella avdelning, där han var ansvarig för sändningar på vitryska. Numera arbetar han som dramaturg, regissör och producent på Radioteatern. Före flytten till Sverige arbetade han på en av de större oberoende tidningarna i Vitryssland.

Dmitri Plax har bland annat översatt verk av Katarina Frostenson, Jörgen Gassilewski, Kristoffer Leandoer, Astrid Lindgren och Astrid Trotzig till vitryska men även flera verk av vitryska författare till svenska. Han har dessutom producerat kortfilmer samt givit ut ett antal egna bokverk.