Svenska Akademiens logotyp

Svenska Akademiens pressinformation

Välkommen till Svenska Akademiens pressrum. Här finns information till press samlat.
Har du frågor eller vill prenumerera på pressmeddelanden, kontakta oss på pressinfo@svenskaakademien.se

Pressansvarig
Louise Hedberg  
louise.hedberg@svenskaakademien.se
08-555 125 02

För pressackreditering, kontakta 
Nina Grapne  
nina.grapne@svenskaakademien.se
08-555 125 03

Ladda ner pressbilder

Ladda ner logotyp

Pressarkiv

Svenska Akademiens pris till framstående författare av barn- och ungdomslitteratur

2023-05-31

Rose L 2 Foto Erik Sjöström M RAM
Foto: Erik Sjöström

Svenska Akademien har beslutat tilldela Rose Lagercrantz Svenska Akademiens pris till framstående författare av barn- och ungdomslitteratur för år 2023. Prisbeloppet är 150 000 kronor.

Rose Lagercrantz, född 1947 och bosatt i Stockholm, är författare. Hon debuterade 1973 med barnboken Tullesommar och har sedan dess givit ut ett femtiotal böcker för barn. Hon är känd för sina böcker om flickan Dunne, bland dem Mitt lyckliga liv (2010), illustrerad av Eva Eriksson och översatt till 25 språk. Lagercrantz har även skrivit flera böcker för vuxna.

Lagercrantz’ föräldrar kom till Sverige som judiska flyktingar under andra världskriget, och i Flickan som inte ville kyssas, som belönades med Augustpriset 1995, skriver Lagercrantz om sin fars liv. I Två av allt (2020), som vänder sig till yngre barn, återkommer hon till kriget och Förintelsen. Boken illustrerades av Rebecka Lagercrantz och belönades i Tyskland med det prestigefyllda priset Kinderbuchpreis des Landes Nordrhein-Westfalen.

Detta är mitt liv, som utkom 2019 och illustrerades av Annelie Furmark, är en bok om utanförskap och autism. Den internationella organisationen IBBY, International Board on Books for Young People, belönade 2021 boken i kategorin Selection of Outstanding Books for Young People with Disabilities.

Lagercrantz är utbildad barnteaterpedagog och har arbetat mycket med barnteater och med radio. Hon har under åren besökt många skolor och talat om betydelsen av att skriva och läsa.

Svenska Akademiens pris till framstående författare av barn- och ungdomslitteratur instiftades 2021. Tidigare mottagare av priset är Frida Nilsson (2021) och Irmelin Sandman Lilius (2022).

Svenska Akademien verkar för svenska språket och litteraturen, bland annat genom priser och stipendier som uppmärksammar författare, översättare, kritiker, forskare, svensklärare och bibliotekarier. Se vidare svenskaakademien.se/akademiens-priser.

Kontakt: Louise Hedberg, kanslichef

louise.hedberg@svenskaakademien.se, 08–555 125 02