Svenska Akademiens logotyp

Svenska Akademiens pressinformation

Välkommen till Svenska Akademiens pressrum. Här finns information till press samlat.
Har du frågor eller vill prenumerera på pressmeddelanden, kontakta oss på pressinfo@svenskaakademien.se

Presskonferens med 2024 års Nobelpristagare i litteratur »

Pressansvarig 
Louise Hedberg  
louise.hedberg@svenskaakademien.se
08-555 125 02

För pressackreditering, kontakta 
Nina Grapne  
nina.grapne@svenskaakademien.se
08-555 125 03

Ladda ner pressbilder

Ladda ner logotyp

Pressarkiv

Carl Åkermarks stipendium 2023

2023-12-15

 Montage Åkerman 2023

Svenska Akademien har beslutat att Carl Åkermarks stipendium för år 2023 skall tilldelas Katarina Lundgren-Hugg, Alexej Manvelov, Oscar Salomonsson och Paula Stenström Öhman. Prisbeloppet är på 50 000 kronor per person.

Katarina Lundgren-Hugg, född 1964 i Värmland och bosatt i Malmö, är skådespelare. Efter examen från Statens scenskola i Malmö 1992 var hon med och startade Unga konstnärliga teatern i Malmö. Hon fortsatte sedan till Ensembleteatern och har därefter varit fast anställd vid Malmö stadsteater. Under sin utbildning gjorde Lundgren-Hugg rollen som Indras dotter i Strindbergs Ett drömspel på Malmö Stadsteater, där hon sedan dess gjort fler än 60 olika roller. Hon har även medverkat i föreställningar på Helsingborgs stadsteater, Dramaten, Malmö Opera, Det Kongelige i Köpenhamn och Nasjonale scene i Bergen.

Lundgren-Hugg har även medverkat i ett flertal filmer och TV-serier, gjort produktioner vid Radioteatern, läst Dagens dikt i P1 och läst in böcker som ljudbok.

Alexej Manvelov, född 1982 och bosatt i Stockholm, är en autodidakt skådespelare. Han har medverkat i en rad TV-serier, filmer och teateruppsättningar. Bland senare produktioner märks filmen En dag och en halv (2023) och de internationella TV-serierna Jack Ryan (2021) och Chernobyl (2019). Vidare kan nämnas den svenska serien Top Dog (2020) och rollen som Davor i thrillerserien Innan vi dör på SVT (2017). Inom teater har han medverkat i produktioner både på Dramaten och på Stadsteatern i uppsättningar som Idioten (2016), Vakten vid Rhen (2020) och Snubben lättar på sitt hjärta (2018).

Oscar Salomonsson, född 1978 och bosatt i Stockholm, är dansare och skådespelare. Han utbildades vid Kungliga Svenska Balettskolan och var mellan 1997 och 2023 anställd vid Kungliga Baletten. År 2004 engagerades han vid Compaña Nacional de Danza i Madrid, och återvände till Sverige 2007. Han utsågs till Årets Dansare 2009 och utnämndes 2012 till Premiärdansare. 2019 tilldelades han Gunilla Roempkes dansstiftelses stipendium.

På Kungliga Operan har han medverkat i en mängd uppsättningar och arbetat med bland andra Alexander Ekman i Eskapist (i rollen som Eskapisten och Kuckel), med Mats Ek i Svansjön (som Röda Berta) och Rättika samt med Pär Isberg som Quasimodo i Ringaren i Notre Dame. Andra betydelsefulla roller har varit prinsarna i Törnrosa, Svansjön och Askungen, Paris och Mercutio i Julia & Romeo, Den utvalde i Våroffer och White Rabbit i Alice i Underlandet.

På Champs Elysées-teatern i Paris medverkade Salomonsson i Mats Eks Solo för två, och på Orionteatern har han arbetat med Alexander Ekman i Kuckel. Han är även engagerad på Dockteater Tittut med barnföreställning SNÖ. Salomonsson medverkade i Roy Anderssons film En duva satt på en gren och funderade på tillvaron som tilldelades Guldlejonet för bästa film i Venedig. Våren 2024 återvänder Salomonsson till Paris och Opéra Comique för att spela Pulcinella i uppsättningen med samma namn.

Paula Stenström Öhman, född 1972 och bosatt i Stockholm, är dramatiker och regissör. Hon är konstnärlig ledare för scenkonstkompaniet Lumor som 2022 erhöll Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris. Hon har skrivit och regisserat för Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern och Göteborgs Stadsteater. Omtalade pjäser är People respect me now, Ocean och Ambulans, alla uttagna till Scenkonstbiennalen. Hennes pjäser har översatts till flera språk och uppförts internationellt.

Stenström Öhman har en akademisk bakgrund i kriminologi, socialantropologi och idéhistoria. Hennes dramatik utgår ofta från dokumentärt material och utspelar sig i gränslandet mellan socialrealism och drömspel. Senaste uppsättningar är Lost Lake (Kulturhuset Stadsteatern) och Mitt Inferno (Lumor/Strindbergs Intima Teater).

Hon tilldelades Stockholm Stads Kulturpris 2006, utsågs av Dramatikerförbundet till årets Henning Mankell-stipendiat 2015, mottog det svenska Ibsenpriset 2016, Daniel Sachs dramatikerpris 2020 och Ise Morssings stipendium 2023.

 

Carl Åkermarks stipendium utgår ur Stiftelsen Carl Åkermarks testamentsfond och skall tilldelas förtjänta artister inom svensk teater såsom dramatiker, skådespelare, regissörer eller scenografer.

Kontakt: Louise Hedberg, kanslichef
louise.hedberg@svenskaakademien.se, 08–555 125 02