Svenska Akademiens logotyp

Svenska Akademiens pressinformation

Välkommen till Svenska Akademiens pressrum. Här finns information till press samlat.
Har du frågor eller vill prenumerera på pressmeddelanden, kontakta oss på pressinfo@svenskaakademien.se

Pressansvarig
Louise Hedberg  
louise.hedberg@svenskaakademien.se
08-555 125 02

För pressackreditering, kontakta 
Nina Grapne  
nina.grapne@svenskaakademien.se
08-555 125 03

Ladda ner pressbilder

Ladda ner logotyp

Karin Gierows pris 2021

Svenska Akademien har beslutat tilldela Göran Sommardal och Klas Åmark Karin Gierows pris för år 2021. Priset, som instiftades 1976, utgår ur Stiftelsen Karin och Karl Ragnar Gierows fond och skall utdelas för hängiven bildningsverksamhet eller kunskapsförmedlande framställningskonst. De senaste årens mottagare av priset har varit Ulf Danielsson och Kristoffer Leandoer (2017), Pekka Särkiniemi och Ann Victorin (2018), Mohammad Fazlhashemi och Åsa Wikforss (2019) samt Wilhelm Agrell och Pia Ingström (2020). Prisbeloppet är på 80 000 kronor vardera.

Göran Sommardal, född 1947 och bosatt i Stockholm, är poet, kritiker, radioproducent och översättare. Han debuterade 1974 med diktsamlingen En småborgares bekännelser och har sedan dess utkommit med ytterligare tre diktsamlingar samt romanen Varför var vi i Afghanistan? (2016). Sommardal doktorerade 1998 på en avhandling om klassisk kinesisk poetik: The Empty Palace och har författat flera verk om kinesisk litteratur och kultur. Han är dessutom översättare från framförallt kinesiska men även polska. Vidare har han under flera decennier verkat som film- och poesikritiker och producerat en stor mängd program för Kulturradions räkning, däribland Dagens dikt.

Klas Åmark, född 1944 och bosatt i Stockholm, är professor emeritus i historia vid Stockholms universitet. I sina omfattande forskningsinsatser har han bland annat belyst Sveriges position under andra världskriget ur såväl politiska och ideologiska som kulturella perspektiv. Han har också annat samordnat forskningsprogrammet "Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen" (2006). Vidare är han författare till böckerna Att bo granne med ondskan (2011), Varför historia? En ämnesintroduktion för nya studenter (2011) och Främlingar på tåg. Sverige och Förintelsen (2021).