Svenska Akademiens logotyp

Beckett, än en gång

Om 1969 års Nobelpristagare i litteratur: Samuel Beckett (1906-1989), en digital utställning som presenterar unika och några aldrig tidigare visade dokument inifrån processen att utse en Nobelpristagare.

Samuel Beckett
för en diktning som i nya former för roman och drama ur nutidsmänniskans blottställdhet hämtar sin konstnärliga resning

Det var i Tunisien, i en fiskeby isolerad efter veckor av regn och översvämningar som Samuel Beckett ska ha befunnit sig den 23 oktober då Svenska Akademien i Stockholm lät meddela att han utsetts till 1969 års Nobelpristagare i litteratur. Det var inte med Beckett själv de första kontakterna hölls, utan med hans franske förläggare och vän  Jérôme Lindon. Enligt Lindon ska den tillbakadragne Beckett, då nyheten om priset nådde honom, ha lämnat sitt hotell för att ta in på ett annat, under falskt namn. För att undkomma uppmärksamheten.

Jérôme Lindon låter meddela via svenska UD att Beckett vägrar uttala sig offentligt, möta pressen eller uppge var han befinner sig. 

På hotell Riadh i Nabeul träffar han ändå  Sveriges Television för att genomföra en intervju han ska ha utlovat, men under den märkliga förutsättningen ”inga frågor”. (filmklipp från Sveriges Television). Vi låter klippet tala för sig självt: