Stol nr 17 - Horace Engdahl
Litteraturhistoriker och författare.
Invald: 1997.
Horace Engdahl föddes 1948 i Karlskrona. På 70-talet var han med och startade kulturtidskriften Kris vilken på ett svåröverskattat vis kom att påverka det intellektuella och litterära klimatet i Sverige. År 1987 disputerade han med Den romantiska texten : en essä i nio avsnitt som till stor del innebar en nyläsning och omvärdering av den svenska romantiken. Vid det laget hade han redan etablerat sig som tongivande litteratur- och danskritiker och var från 1989 till 1998 anställd av Dagens Nyheters kulturredaktion. Mot slutet av samma tid kom han även att arbeta åt SVT. Han var dessutom en av grundarna till skriftserien Kykeon och introducerade och översatte inom ramarna för denna i Sverige tidigare obeaktade texter av bland annat Maurice Blanchot. Till hans översättargärning hör även tysk dramatik av Gotthold Ephraim Lessing, Heinrich von Kleist och Arthur Schnitzler.
År 1997 valdes Horace Engdahl in i Svenska Akademien som efterträdare till författaren Johannes Edfelt och åren 1999 till 2009 beklädde han ämbetet som Akademiens ständige sekreterare. Vid sidan av detta var han bland annat ledamot av Kungliga Operans styrelse och adjungerad professor i nordisk litteratur vid Århus universitet.
Utöver flera essäistiska verk, såsom Stilen och lyckan, Beröringens ABC och Ärret efter drömmen, har Horace Engdahl författat en stor mängd aforismer, exempelvis i Cigaretten efteråt och Den sista grisen. Det sistnämnda verket innehåller även hans pjäs Mannen på bryggan. Likaså uppmärksammad är den serie av folkbildande TV-program, Liv och Horace i Europa, som han har utfört i samarbete med serieskaparen Liv Strömquist. År 2019 publicerade han betraktelseboken De obekymrade.