Svenska Akademiens logotyp

Naja Marie Aidt 2022

 

Nordiska Priset 2022   Naja Marie Aidt Foto Samuel Uneus Mindre
Foto: Samuel Uneus

”Nyfikenheten och undersökandet av människans villkor genom en konstnärlig praktik är det mest spännande, meningsfulla och krävande jag vet.”

Naja Marie Aidt
, född och uppvuxen på Grönland men numera verksam i Köpenhamn, hör till de mest framträdande danska författarna i generationen från 1990-talet. Hon är kanske mest känd som poet och debuterade med diktsamlingen ”Så længe jag er ung” (1991) men har en rik produktion bakom sig i skilda genrer, med noveller, romaner, dramatik och barnböcker. Hon har också prövat experimentella samarbeten med bildkonstnärer och andra författare.

Hon mottog priset vid en ceremoni i Börssalen den sjätte april 2022. Efter att Akademiens ständige sekreterare, Mats Malm, hälsat välkommen höll ledamöterna Anne Swärd och Anders Olsson varsitt tal till pristagaren. Därpå höll Naja Marie Aidt själv ett tacktal samt högläste ur sin bok Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka : Carls bok. Avslutningsvis tilldelades hon prisdiplomet och blommor av Akademiens direktör, Åsa Wikforss. Film från evenemanget återfinns nedan.

Lovtal av Anne Swärd »
Lovtal av Anders Olsson »
Tacktal av Naja Marie Aidt (danska) »
Tacktal av Naja Marie Aidt (svenska) »

Till pressmeddelandet »